Špenátové koláčky z filo těsta
Tak tenhle recept vznikl, když jsem si lámala hlavu nad tím, co pro přítele do práce za menší pohoštění, když má ty narozeniny. S lehčí bolestí hlavy po pár pivech z předešlého večera jsem si tento úkol chtěla trochu ulehčit. Věděla jsem, že chci něco sladkého a slaného a nejlépe po kusech, ať si každý nabídne. No a vyhrály to čokoládové sušenky, na které najdete recept zde: https://www.blogger.com/blog/post/edit/preview/8130282278446247195/2522861351324385123?fbclid=IwAR1AA6nkJCkdV8XKHPp_0LGbnB7gFHOO35h2RBTvuKd5L77Gq7-9P-UsDX8
a tyto slané koláčky, inspirované řeckým pečivem tiropita. V lednici jsem měla náhodou filo těsto, no a špenát byl jasná volba. Uvažovala jsem i o svých slaných koláčích, ale to rozkrájíte koláč a máte cca 8 porcí a to moc není.
No a jak na výborné trojhránky, opět jednoduše. Na oliváči si osmahnete dvě menší cibulky do sklovita, na nich spaříte hromadu špenátu, kdo má mražený, tak jeden pytlík, ale hlavně musí být listový, takové to pyré nee. Dochutíte ho solí, pepřem, třemi stroužky česneku a až trochu vychladne, promíchejte ho s jedním balením ricotty a cca deseti deky balkánského sýra na kostičky. Tady samozřejmě, když budete chtít zůstat u řecké verze, tak tam mrsknete fetu a vejce. No a pak už si vždy odkrojíte z filo těsta dva plátky cca 8cm široké, potřete je máslem, mně se povedlo mít zrovna burro máslo s krásně oříškovou chutí. Na kraj těsta dáte lžíci směsi a překládate trojúhelníky, až je máte všechny hotové, potřete je zbylým máslem a pečete na stopade do zlatava. No a co vám budu povídat, jen se za nimi zaprášilo.
Takže můj božský je na mě hrdý, všem chutnalo a já mám radost. Co víc si přát, snad už jen abyste je taky vyzkoušeli 😉.
Komentáře
Okomentovat