KIMCHI 2021
Kimchi už dělám pátým rokem a pořád každé vylepšuju jako každou kvašenou zeleninu. Už je odzkoušené s klasickým kajenským pepřem, s klasickou červenou paprikou, s jablkem, s instantní směsí z obchodu a pekingské zelí krájené na kostičky, No a letošní je z menších kusů pekingského zelí, chilli přímo na kimchi a česnek, zázvor, a cibuli nastrouhané na novém třítku. Takže jsme se na letošní kimchi vrhli ve dvou.
No na začátek jsem si na youtube pustila Maangchi pro osvěžení paměti a mohlo se začít: čtyři menší kousky pekingského zelí jsem nakrojila na kraji, natrhala na plátky a pořádně prosolila. Během dvou hodin jsem je párkrát otáčela. Nakonec jsem je několikrát propláchla v čisté vodě a nechala okapat. Mezitím jsem si ze dvou hrnků vody, dvou pol. lžic rýžové mouky a dvou lžic třtinového cukru připravila kaši, kterou jsem povařila cca devět minut.
Dále jsem si nakrájela a očistila veškerou zeleninu. Tři menší mrkve na proužky, půlku daikonu na proužky, čtyři kusy jarní cibulky na plátky. Na třítku mi můj drahý utřel osm stroužků česneku, cca tři cm zázvoru a menší cibuli.
Když máte vše nachystané, už stačí jen do rýžové kaše dát pět polévkových lžic kvalitní rybí omáčky (vždy jsem dávala ústřicovou, letos zkouším jen rybí) sedm polévkových lžic chilli papriček gochugaru a veškerou zeleninu. Pak si vezmeme okapané pekingské zelí a pastu mažeme na listy, zabalíme je a vkládáme na sebe do sklenice. Vše zatížíme sklenicí s vodou, sáčkem s vodou nebo kamenem. Po třech dnech v pokojové teplotě kimchi dáme do lednice a ujídáme.
PS: Pro zajímavost kimchi je jedno z nejzdravějších jídel na světě, je to korejské národní jídlo a jeho složení je obměnné podle sezóny a zvyku v rodinách.
OPS: Kimchi nenoste nikdy do práce, jednou málem lehla celá kancelář u přítele v práci. Někteří citliví jedinci vůni kimchi nedávají.
Komentáře
Okomentovat