Celerovocuketová polévka s medvědím česnekem a crème fraîche
Letošní sezóna medvědího česneku byla zahájena nejistě. Kvůli uzavření okresů jsem se bála, že to ani nestihneme, ale je fakt, že byla dlouho zima a jelo se na něj opět nadvakrát. Poprvé byl ještě celkem malý. Je to jeden z našich rituálů - stejně jako samosběr jahod, malin, houby . Vždycky se těším, když přivezme domů košíky plné tohohle voňavého skvostu a rozdáváme ho kamarádům a ti z něho potom vaří samé dobroty od pesta, přes pomazánky, slané koláče a podobně.
Letos jsem opět část nasekala do rozteklého másla a narvala všechno do mrazáku. Na brambory a do polévek mňamina. Taky jsem párkrát udělala medvědí špenát a ještě se chystám na slaný koláč, ale teď jsem zrovna uvařila tuhle výbornou a jednoduchou polévku.
No a jak na ní: Na oliváči si zprudka osmahněte půlku oloupaného celeru na kostičky, až zavoní, přidejte k němu jednu menší cibuli na kostičky a jednu střední neoloupanou cuketu na kostičky. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku podlejte zeleninovým vývarem nebo vodou a povařte jí cca dvacet minut. Pak do ní přidejte tři hrsti nasekaného medvědího česneku. Rozmixujte jí mixérem a nakonec jí zjemněte lžicí crème fraîche. Podávat jí můžete s krutonkama nebo se sýrovým chipsem. Dejte mi vědět, jak vám chutnala a já jdu na ten slaný koláč.
Komentáře
Okomentovat