Špenátový koláč se sýrem zdobený rajčátkama




Tenhle slaný koláč je nejen pro milovníky špenátu, vždycky, když ho upeču, tak chtějí všichni recept. Takže jsem se konečně dokopala ho sem hodit. Tentokrát recept budu psát s ohledem na mého nevidomého kamaráda Petra, který se odhodlal, že ho také zkusí upéct. Takže si všichni ostatní zavažte oči šátkem a zkuste si upéct koláč za stejných podmínek. 


No a jak tedy na něj? Co nejjednodušeji. Petře, kup si listové těsto, takové to rozválené, vem si kulatou formu na koláč, kápni na ní trošku oleje, prstem ji vymaž a těsto do formy napěchuj. Pak vidličkou sem tam těsto propíchej. Formu s těstem si dej stranou a hoď dvě cibule do mixéru. Cmrndni trochu oleje do hrnce a osmahni na něm umixovanou cibuli na mírném plameni, až ti provoní celý byt, přidej dva okapaný balíčky mraženého listového špenátu Pak už jen přidáš dvě špetky soli, čerstvě mletý pepř, tři stroužky česneku. Taky ho můžeš mixnout v mixéru. (Když je sezóna, můžeš medvědí česnek). Směs orestuješ pár minut, necháš jí vychladnout, přidáš do ní tři vajíčka a tři hrsti nastrouhaného sýra (jaký zvolíš, je na tobě, jen pokud to bude třeba niva, počítej, že je víc slaná, tak jí dej míň). Malou část nastrouhaného sýra si dej stranou. Směs důkladně promíchej a nalej jí na těsto do formy a posyp koláč zbylým sýrem. Pak ho dozdob malýma rajčátkama, která pokrájíš na čtvrtky. Koláč dej do vyhřáté trouby a peč ho na stopadesát stupňů. Po 35 minutách koláč necháš trochu vychladnout a můžeš se do něj pustit. 


Tak ať se zadaří, a kdo vařil s Petrem se šátkem na očích, tak smekám.

Komentáře

..........CO.... RÁDI......ČTETE.....................