Krkonošské kyselo
Dlouho jsem si o téhle polévce myslela, že se jmenuje valašské kyselo. Před mnoha a mnoha lety jsem byla na Valašsku, kde se mi mimochodem strašně moc líbilo, a jedla jsem tam valašskou kyselici. No a nějak se mi to za ta léta pomotalo, až z toho vzniklo kyselo. No a jelikož jsem věděla, že kyselo je z kvásku, tak než jsem se k této polévce dokopala, trvalo to do té doby, než jsem se dokopala ke kvásku. 😂
No a ten se mi na první pokus povedl, takže první volba, jak ho upotřebit, byla tahle jednoduchá polévka. Opět jsem googlila jak blázen, někdo dává smetanu, někdo dává smaženou cibulku a podobně. Ale hlavní je do ní nedat ocet ale opravdu kvásek.
Ta má byla uvařena takhle: V hrnci jsem uvařila 4 střední brambory na kostičky se solí, pepřem a kmínem. Vedle jsem povařila hříbky (plzeňské) se špetkou soli, když začaly vřít, přidala jsem je k bramborám. V misce jsem rozmíchala cca 7 lžic kvásku z žitné mouky, který jsem 3 dny krmila venku, pak 9 dní v ledničce s troškou vody. Nakonec jsem si na másle osmahla cibulku do růžova, přidala do polévky, a na té samé pánvičce umíchala ze 4 vajec míchaná vajíčka, která skončila také v polévce. Celou polévku jsem zjemnila lžící créme fraîche.
Krkonošské kyselo nám moc chutnalo. Samozřejmě ho budu ještě vypilovávat, hlavně kvásek, chtěla bych dosáhnout kyselejší chuti, kterou mám moc ráda. No a teď už mě čeká ta valašská kyselice.
Komentáře
Okomentovat