Hovězí líčka na víně





Do tohohle receptu jsem se chtěla už pustit asi před rokem, ale bohužel se mi povedlo koupit líčka od špatného řezníka, takže letěly do koše. Když se na mě usmálo štěstí podruhé (u jiného řezníka), do toho měla přijet máma na návštěvu, tak jsem si řekla, že se do nich konečně pustím. Samozřejmě mě k tomu donutil i kamarád, který je pořád vaří a básní o nich .-). Hned jak jsem se pustila do vaření, nastal dvojí problém: jaké vybrat víno a zda omáčku jen přelít přes síto nebo přepasírovat či rozmixovat. V tomhle se hodně receptů liší. No a výsledek? Tadá! Můžu říct, že se mi po delší době povedlo uvařit něco, na čem bych nic neměnila, což je vzhledem k mé sebedestrukční sebekritice sakra úspěch .-)



No a jak na ně. Líčka lehce očistěte, nakrájejte na stejně velké kousky, osolte, opepřete a na oleji zprudka zatáhněte ze všech stran. Maso dejte stranou a opět zprudka osmahněte dvě mrkve na kostičky, kousek celeru na kostičky, jednu větší petrželku na kostičky, až všechno zavoní, přidejte jednu cibuli na kostičky a řapíkatý celer pro změnu na kostičky. Stačí jeden řapík. Vše osmažte do zlatava a nakonec přidejte dva stroužky česneku na kousky, sůl, čerstvě mletý pepř, kousek rozmarýnu a lžíci rajského protlaku. Opět vše míchejte, až se vám rozvoní celá kuchyň, přidejte půl litru červeného vína, já nakonec zvolila Templářský cabernet sauvignon. Víno trochu zredukujte, přidejte zpět líčka, půl litr hovězího vývaru. Celou tu dobrotu přiklopenou strčte do trouby a pečte ji na stovku dvě hodinky, pak poslední hodinku na stopade. Maso vyndejte stranou, šťávu se zeleninou přelijte přes sítko, část přepasírujte, opět zredukujte, aby byla hustší, a zjemněte lžící másla. Popřípadě dochuťte solí a pepřem. Nooo a jako přílohu si k líčkům hezky ručně vyšlehejte báječnou bramborovou kaši se smetanou. Orgasmus chuťových pohárků je zajištěn a krásný zážitek také .-).

Komentáře

..........CO.... RÁDI......ČTETE.....................