Houbová paštika


Miluju vaření a jedna z věcí, kterou na ní miluju nejvíc, je vařit ze sezonních surovin. No a ještě pak když se vám těch surovin dostane přebytek jako třeba cuket, dýní, švestek a podobně, tak je to nářez, protože Vás to donutí použít fantazii, inspirovat se googlem, chutěma a zkušenostma a pak z toho vykouzlíte něco, co je z vás a když se to pak povede a chutná to, tak věřte, není skoro nic lepšího .-) No a letos se to povedlo s houbičkama .-). Houby máme moc rádi, smažené, vařené, dušené, nakládané, ale když k vám má na týden přijet přítelův syn, který je nejí a vy jich máte plnou ledničku, no tak to je docela výzva .-). Tak jsem se od gulášové polévky přes houbový guláš, v kterém už snědl pár hub, dostala k houbové paštice. Játrovou děláme často a proto je postup v postatě skoro stejný a hlavně jí máte za chvilku hotovou.



Jak na houbovou paštiku: v hrnci na sádle, oliváči nebo ghí másle si osmahněte do růžova tři střední cibule na kostičky, k nim přidejte dvě hrsti oloupaných namočených mandlí, ty lehce opražíte, přídáte dva stroužky česneku na plátky, až zavoní, šest menších lístků šalvěje, na kraj nože kmínu, pár smítek tymiánu, čerstvě mletý pepř a cca sedm hrstí na drobno nakrájených hřibů. Zprudka je orestujete, osolíte, trošičku podlejete vodou a podusíte cca deset minutek. Přebytečnou vodu zredukujete, ale ne úplně. Směs, poté co vychladne, rozmixujete tyčovým mixérem do hladka a vychladlou jí podáváte na pečivu. No a jelikož se po ní mohl utlouct i přítelův syn, věřím, že se opravdu povedla a zachutná nejen veganům, houbožroutům, ale i masožravcům .-)
Houbám zdar, jdu se vrhnout na další výzvu, mám v lednici plno chilli paprik.
.-)

Komentáře

..........CO.... RÁDI......ČTETE.....................