Segedínský guláš



Segedín se u babičky vařil často, a jelikož, jak už jsem tu párkrát zmiňovala, byla Maďarka, tak klasický český s knedlíkem to nebyl. Vždy ho udělala hrnec, každý si nandal kolik chtěl, dochutil zakysanou smetanou a jedl se k němu světlý slovenský chleba s křupavou kůrkou. Dneska vařím i klasický český, ale ten babičky byl nej .-). No a jelikož jsem dělala domácí kvašené zelí , tak na co jiného ho využít, než na tuhle dobrotu. O tom, jak famózní to bylo, psát ani nebudu, nemám tak velkou slovní zásobu .-).
Takže první, co je jiné: dost lidí v Čechách vaří segedín z bůčku, to jsem dělala pouze jednou a fakt mi to nechutnalo, samozřejmě je hodně zastánců toho, že to tak má být, ale ten náš ne . Napíšu vám, jak jsem ho uvařila, můžete si ho vyzkoušet sami .-).




Kousek vepřové plece hezky opracujte, nakrájejte na stejně velké kousky a tučné kousky nevyhazujte. V hrnci rozehřejte olej ze všech stran, maso i se špekem osmahněte a dejte ho stranou. Pak do sklovita cibulku, maso vraťte zpět, vše zaprašte červenou sladkou, nejlépe maďarskou paprikou, nechte jí zavonět, směs osolte, přidejte bobkové listy, podlejte vodou a šťávou ze zelí. Vše duste pod pokličkou cca hodinku. Pak přidejte pokrájené okapané zelí a zahustěte moukou a vodou, já tentokrát zvolila rýžovou mouku. Nechte projít 15 až 20 min varem. Vyndejte tučné kouksy a na talíří ho dozdobte lžičkou kysané smetaný. Můžete ho podávat jak s chlebem tak s knedlíkem .-)
S domácím kvašeným zelím to byla pecka, jak na něj si můžete přečíst tady .-) http://yummyummy.blog.cz/1810/kvasene-zeli

Komentáře

..........CO.... RÁDI......ČTETE.....................