Domácí kvašené zelí


Kvašené křimické zelí. Tuhle vitamínovou pecku prostě musíte vyzkoušet, ručím vám za to, že pak v krámu po kysaném zelí už nesáhnete a není to žádná věda. Pro tuhle dobrotu jsem se rozhodla při návštěvě zelného festivalu v Křimicích. Místo 2 kg krouhaného zelí jsem si dovezla domů 4 kg a teď co s ním. Z půlky se udělal řepovo-zelný salát a z druhých 2 kg kvašené zelí. A jak na to: 
Tak asi nějak takhle to začalo: psal se rok 2018, od té doby si jezdíme každý rok pro nakrouhané zelí a jak samosběr jahod, tak zelí se stalo naším opakovaným a oblíbeným rituálem. Teď máme rok 2022 a od té doby se mé kvašené zelí zlepšilo o sto procent a proto tento recept i vylepšuju, takže pro ty, co nikdy nekvasili nebo jim někdo říkal, jak jim to bude doma smrdět a podobně. BLBOST. Prostě to vyzkoušejte a uvidíte, že tohle české Kimchi si doma budete dělat každý rok a hlavně jak se u nás říká
 JE TO NA POSILNĚNOU.-).

Co potřebujete:
Velkou zavařovací sklenici nebo několik menších, lavor, 5 celých zelných listů z hlávky, co si dáte stranou, nakrouhané zelí, 2% soli z celkového množství zelí, kmín, jablíčka, cibuli a silné ruce chlapa, pokud na zelí nechcete skákat .-)


V lavoru si zamíchejte zelí se solí, po cca půl hodině přidejte cca dvě hrsti kmínu a tři na kostičky nakrájené cibule. Vše nechte mačkat svého silného muže, dokud neodpadne a pak zelí napěchujte do čistých sklenic, sem tam přidejte plátek jablíčka, na vrch sklenic dejte plátek listu ze zelí a přelejte vše šťávou, co vám zůstane se zelí, jde o to, aby bylo vše ponořené. Může se stát, že zelí pustí málo šťávy, v tom případě si převařte vodu se solí, poměr (na 1 litr vody 2g soli) a tímto vychladlým roztokem zelí dolejte. Po týdnu zelí koštněte, ale bacha ať ho hned nespořádáte.


Já ho mám během zimy v kvašáku na lince a je výtečné jak do segedínu, na placičky, do zelňačky, tak vám i po tučném jídle krásně slehne.










Komentáře

..........CO.... RÁDI......ČTETE.....................