Tiramisu


Kdo tu sem tam nějaký recept čte, tak ví, že sladké dobroty mi moc nejdou. Něco, co se nakonec dá jíst, splácám, ale že bych byla odbornice na piškot a krémy, to v žadném případě. Na to byla šikovná moje babička, nikdy nezapomenu na vylizování mis od krému .-).
No ale abych se vrátila k našemu tiramisu. Fakt nechápu, že jsem do něj nešla už dávno! Je pravda, že co voní po kávě a alkoholu miluje spíš moje mamča, a byl to asi taky jeden z těch důvodů, proč jsem jí ho udělala k narozeninám. No a nechci se chlubit, možná jen trošku .... tiramisu bylo famózní .-). Pokud se do tiramisu chcete pustit, předem upozorňuju, že základem u této dobroty jsou výborné suroviny, u těch zůstaňte a nezaměňujte je. Je jich jen pár .-)



No a teď už k receptu. Rozdělte si do dvou misek 5 žloutků a 5 bílků. ( Čerstvé ) žloutky vyšlehejte s 5 lžícema krupicového cukru, dokud nemáte nadýchanou pěnu a cukr se nerozpustí, dále směs promíchejte, (nešlehejte) se dvěma mascarpone 0,5kg a na závěr do krému vmíchejte vyšlehané bílky. Vedle si uvařte hrnek silné kávy a přidejte k ní dva panáky Amareta a namáčejte z jedné strany a z druhé cukrářské piškoty, vykládejte s nima větší formu, přelejte půlkou krému a znovu namočené piškoty a druhou půlkou krému. Ve finále dezert posypte hojně kakaem, já zvolila jako třešničku na dortu bio kakao a nemělo chybu .-).
Pak už se jen modlete, abyste to dřív nesnědli, než cca aspoň za 4 hodiny.
I když je tiramisu díky mascarpone řazeno mezi nejtučnější dezerty, za ten hřích jednou za čas stojí .-)


Komentáře

..........CO.... RÁDI......ČTETE.....................