TABULKA potravin dle sezóny
Jde to na nás ze všech stran: jezte tohle, tohle nejeste, stravujte se pouze sezónně, jezte pouze potraviny vypěstované v našem pásmu. Nejezte moc masa, pijte moc vody, ale ne příliš. Jak na to koukám, asi by se z toho jeden zbláznil. Přijde mi to jako s dietama. Od dělené stravy až po krevní skupiny, pokud člověk nebude jíst pestře, rozumně a hlavně nezmění zlozvyky v životním stylu, tak se nezmění nic, maximálně na chvilku zhubne a zase se to vrátí, ale o tom jsem psát nechtěla. Ráda bych tu rozvinula téma sezónní potravina a snažila jsme se po celém internetu najít aspoň na každý měsíc v roce, co by se mělo podle sezóny konzumovat a věřte, že nic takového prostě není.
foto - www.cuketka.cz - info http://www.spektrumzdravi.cz/sezonni-kalendar
Jeden pokus o realizaci jsem zaznamenala u pana Cuketky, ale taky to nebylo ono. A i proto bych byla ráda, aby se v tom už každý trochu vyznal a vytvořila tabulku se sezónníma potravinama v ČR. Budu moc ráda, když mi s tím pomůžete a napíšete mi název potraviny a k ní měsíc, až bude dost surovin, budu se snažit to dát dohromady. Je jasné, že dneska by jsme i Marušku mohli vyhnat do Kaufu na jahody, ale o to jde, že už zapomínáme, co se má kdy jíst .-). Předem díky za pomoc .-)
- pro představu -
LEDEN - celer, čočka, kapusta, pórek, petržel, řepa, kapusta růžičková, čočka červená, mrkev polníček, vepřové maso
ÚNOR - vepřové vnitřnosti, čekanka, zázvor, celerová nať
BŘEZEN - jehněčí maso, jarní cibulka, pažitka, ředkvičky, slaát dubeče,
DUBEN - kopřiva, špenát, petržel hladkolistá, rebarbora
KVĚTEN - kedlubna, chřest, pampeliška, pstruh, lipový květ, brambory nové
ČERVEN - fozolky zelené, jahody, hrášek, třešně, karotka, zelí, kopr, bez černý květ, květák
ČERVENEC - angrešt, bazalka, borůvky, meruňky, rybíz, cibule, rajčata, višně
SRPEN - broskve, brusinky, řapíkaty celer, bedla, fenykl, houby, meloun, lilek, jablka, ostružiny, ryngle, okurky nakladačky, úhoř, cibulečervená, švestky
ZÁŘÍ - blumy, hrušky, mangold, paprika, ořechy lískové, hrušky, bezinky,
ŘÍJEN - bažant, brokolice, dančí maso, kap, kančímaso, dýně, ořechy vlašské
LISTOPAD - husa, petržel kořenová, šípky, trnky, pastinák, celer
PROSINEC - cibule bílá, mrkev, ředkev červená, zelí, kapr, zázvor
Komentáře
Okomentovat